Storytelling – ‘Den store historie’
Storytelling, som er en del af Content Marketing, hører vi for tiden om alle vegne. Det er egentlig ikke så pudsigt, for det er et greb, som virkelig virker i forhold til at skabe større online synlighed og synlighed generel for din kulturinstitution eller kulturprojekt. Vi har også skrevet om det før, her fortalte vi kort, at du kan gøre din storytelling nemmere ved at benytte tre forskellige fortællermæssige niveauer kaldet: ’Den store historie’, ’Den projektbaserede historie’ og ’Den personlige historie’. Hvis du missede vores blogindlæg om storytelling generelt og er lidt usikker på, hvad det helt præcist går ud på, kan du læse mere her >>>.
Vi anbefaler i hvert fald, at du tager dig tid til at finde ud af, hvordan du kan bruge storytelling i din formidling – for vi er sikre på, at det vil gøre underværker for din kulturinstitution eller -projekt.
Vi vil i vores kommende tre blogindlæg fortælle dig lidt mere om de tre fortællerniveauer. I hvert indlæg bruger vi en case som eksempel, så du bliver klædt godt på og virkelig kan se, hvordan storytelling kan bruges på forskellige måder.
Så først … ‘Den store historie’
‘Den store historie’, du tænker sikkert: ”Pyha, det lyder godt nok stort og uoverskueligt”, men det er det ikke. I korte træk handler ’Den store historie’ om, at du zoomer ud og kigger på, hvordan du kan formidle din kulturinstitution eller dit tidsbegrænsede kulturprojekt overordnet. Det er den helt store fortælling om din institution eller projekt, som du hele tiden bygger videre på. Du bygger altså videre på fortællingen måned for måned og år for år. Det er derfor den hedder ’Den store historie’. Du bygger simpelthen videre på den overordnede historie, du vil have skal repræsentere din institution eller projekt. Derfor kræver det, at du har et langsigtet, eller et langt levende projekt, for at kunne benytte dig af dette fortællerniveau.
Hvad kan du få ud af det?
Det du kan få ud af at benytte storytelling på dette niveau, er, at få folk til at følge med i din institutions projekter hele året rundt. Det kan være ved konstant og kontinuerligt at fortælle om din kulturinstitution på: det generelle fortælleplan, konkrete happenings eller dagligdagsfortællinger. Alt det, er med til at skabe en langvarig relation til dit publikum og dine følgere. Du giver dem nemlig en masse overordnede fortællinger og giver dem et indblik i årets gang på din kulturinstitution. Du får derfor mulighed for i løbet af et helt år at formidle jeres værdier og vise, hvilken institution i ønsker at være og hvad i står for.
Case: Betty Nansen Teatret
Et godt eksempel på en kulturinstitution som kontinuerligt fortæller om sig selv på det store generelle fortællerplan er ’Betty Nansen Teatret’. De formår altid at invitere publikum helt tæt på. De deler ofte videoer fra læseprøver, her en læseprøve kaldet ”De vil afskaffe orgasmen” fra opsætningen af George Orwells ”1984”. Her fortæller Betty Nansen Teatret en historie om, at de er sjove, og at de er et teater for alle og ikke kun den ”finkulturelle” del af befolkningen. De deler også en masse ”Behind the scenes”, hvor deres følgere får lov til at lære skuespilerne at kende og igen komme helt tæt på.
Betty Nansen bruger ikke kun videomediet til at storytelle, men er også meget aktive på de sociale medier. Tag eksempelvis et kig på deres Facebook-side, hvor de dagligt kommer med opdateringer, der viser publikum lidt om, hvem de ønsker at være. I en opdatering fra 12. februar har de eksempelvis postet et billede af en rekvisit, et hjortehoved, der er ved at blive færdiggjort til aftenens forestilling. Teksten til billedet er: ”Med få dage til premieren skal de sidste detaljer på plads. Her lægges sidste hånd på hjortehovedet.”. Og senere på dagen poster teatret et billede af det færdige hjortehoved med teksten: ”Musikernes hovedtøj – bliver de mon ramt af de magiske kugler”.
Betty Nansen Teatret fortæller dermed om sig selv med sjove narrative virkemidler og overrasker ved at fremstå anderledes end mange andre traditionelle teatre. De fanger deres publikum og følgere med humor og skaber samtidig en relation med dem. Det giver lyst til at bevæge sig videre ind i deres fortælling og gå på opdagelse, så man til sidst ender med at købe en billet til en af deres forestillinger eller ender med jævnligt at besøge dem på deres hjemmeside eller diverse sociale medier. Via de små historier tilføjer de indhold til ’Den store historie’ og det skaber værdi både for dem, deres publikum og følgere.
Betty Nansen Teatret er gode historiefortællere, så lad dig endelig inspirere af deres måde at formidle og fortælle på.
Hvis du er blevet inspireret og gerne vil i gang med at storytelle og skabe større online synlighed, men ikke helt ved hvordan, hjælper vi gerne. Både med at finde din kulturinstitutions historier, planlægningen og udførslen. Gå på opdagelse her >>>
God fornøjelse