Sociale medier med #omtanke
Vi tweeter, før vi tænker. Vi instagrammer, mens blitzlyset stadig skær i øjnene. Og vi opdaterer vores Facebook profil med alt det vi oplever – i det øjeblik, det sker. Men når de sociale medier skal bruges i forretningsøje med, er det vigtigt det sker med omtanke, for ellers ender det med, at budskaberne forsvinder i støjen fra de øvrige nyheder i newsfeeden.
De elektroniske medier bærer og formidler i dag en stor viden, og på de sociale medier bliver der delt, liket og tweetet som aldrig før. Vores møder med kulturen har derfor heller aldrig været flere, takket være de sociale medier – men det betyder samtidig, at kampen om opmærksomheden er intensiveret. Derfor er man som kulturinstitution nødt til at professionalisere sit arbejde med de sociale medier, for ellers ender det med, at man opdaterer sine profiler i blinde, og derved ikke udnytter det store potentiale for kontakt med brugerne, som de sociale medier indeholder.
En af de vigtigste overvejelser, når man som kulturinstitution vælger at benytte de sociale medier som en del af sin markedsføring, er, hvor man vil være til stede? Med over 3 millioner brugere er Facebook det medie, flest danskere benytter. Men det er ikke sikkert, at Facebook er det rigtige sted at være. Valget skal i stedet afhænge af din målgruppe. For mens stort set hele Danmark er på Facebook, er Snapchat brugere ofte teenagere, Pinterest kvinder og LinkedIn udannede og studerende. Ud over valg af medie, er de også vigtigt at have en strategi for brugen af det valgte medie. For hvilken rolle er det egentlig mediet skal spille i forhold til de øvrige markedsføringskanaler? Det er vigtigt, at brugerne får relevant indhold, for der ikke langt til et klik på unfollow-knappen.
Hos Innovativ Kulturledelse arbejder vi med de sociale medier ud fra en teatermetafor. Vi skal give vores følgere noget af det, der foregår på scenen, lige fra før forestillingen og bag kulisserne. Herigennem planlægger vi brugen, som vi ville gøre med al anden medieplanlægning. Fra hvilken position fortælles historien bedst, og hvilket format skal den fortælles i? Det er de færreste, der klikker på en historie på Facebook, der består af ren tekst, ligesom hashtags er en uundværlig del af Twitter og Instagram.
Det er vigtigt, at de sociale medier ligesom alle andre medier, indeholder det rigtige miks. Man kan sagtens bruge et enkelt medie til en bestemt type historie, men så er det vigtigt at gøre brugerne opmærksom på de andre medier også: For det er de færreste brugere, der vil have historier fra backstage uden at vide, hvad der foregår på scenen. Ligeledes er det vigtigt at udnytte det digitale potentiale i forhold til de forskellige formater.
At være på de sociale medier i et professionelt øjemed kræver altså omtanke. Men med alt dette sagt, så er der samtidig uanede muligheder for at få sit indhold delt videre i netværk og derved få skabt positiv opmærksomhed omkring sin institution – også for #dkkultur.
Læs mere om dine muligheder her >>>
God fornøjelse