Kun med 18% i støtte – Skal der satses på publikumsudviklig?

Vidste du, at kulturinstitutioner og kulturprojekter i England kun får 18% i støtte fra staten? England kontra Danmark, der er i hvert fald tale om anderledes forhold,  end hvad vi kender til herhjemme …

theatron

Hos blandt andet Sheffield Theatres er det ca. 18% af den samlede omsætning, som er støttekroner fra staten, mens de resterende 82% er af egenindtjening, sponsorater og lign. Dette varierer selvfølgelig fra teater til teater, men i England er denne fordelingsnøgle ikke sjælden. I Danmark kan man erfare, bl.a. via samtale med en ansat hos Scenekunst udvalget, at den offentlige støtte generelt ligger på mer’ end halvdelen af den totale udgift. Uden at komme det nærmere, så lad os så bare sige, at den ligger på ca. 60%, så er der ingen, der er blevet fornærmet.

Hvad siger det os så?!

Siger det at:

– Vi ikke kan finde ud af at sælge vores kultur i Danmark?

– Danskerne simpelthen ikke gider at gå i teatret?

– Det kunst som bliver produceret i DK, ikke har høj nok kvalitet til at sælge godt nok?

– Der ikke er nok fokus på publikumsudvikling?

Eller

– Er det blot fordi, England har en lang og god tradition for scenekunst; Altså de har simpelthen en anden kulturel arv for at gå i teatret?

Vi har desværre ikke svaret.

Nu er England enestående i denne sammenhæng, for bl.a. både Tyskland og Sverige har tal, som ligner ret meget vores egne her i DK. Det gør det selvfølgelig ikke bedre, at vi kan pege på andre for at sige, at de har det samme som os selv, men det giver en større forståelse for, hvad det konkret er, at vi arbejder med og hvilke udfordringer der ligger i driften.

Når det så viser sig, at vi i Danmark i de sidste 30 år har haft et faldene billetsalg fra ca. 3 millioner til ca. 2 millioner, er der alarmklokker, der burde ringe. Mon ikke også at de gør det og har gjort det længe!

Det er interessant, at lande så tæt på hinanden producerer kultur på så forskellige grundlag, og samtidig med helt forskellige daglige udfordringer.

Vi skal i DK selvfølgelig ikke stile 100% efter gøre som Sheffield, men man kan stile efter at gøre mere og andet, end hvad der allerede bliver gjort. Gøre noget, som kan være medvirkende til at løfte dansk teater til nye højder og genvinde et endnu større publikum.

Mange danske teatre har heldigvis allerede fat i den lange ende med en masse gode tiltag i forhold til generel udvikling og fokus på publikum.

Vi mener, at fokus nu i endnu højere grad må være på:

– Aktualitet og samtidsrelevans.

– Dialog, kommunikation og formidling.

– Digitalisering og inddragelse.

 

 

0