Kulturledelsesredskaber
– fra julekalenderen 2012
I december 2012 valgte jeg at udgive en gratis julekalender med kulturledelsesredskaber til dig, som arbejder med kultur, på kulturprojekter, kulturinstitutioner eller -organisationer.
Der var løbende stor efterspørgsel på at kunne få hele kalenderen samlet, du kan derfor nu downloade den hele GRATIS her på siden i et samlet kompendium (se mere nederst på siden).
“Lågerne i kalenderen blev skrevet som inspiration og afspejler, hvordan jeg ville løse en given opgave. De indeholder også en step-by-step plan til dig, hvis du ønsker at afprøve de samme redskaber.
Jeg håber og ønsker, at redskaberne vil være med til at skabe masser af muligheder og nye idéer til dit kulturprojekt, og at vi også i fremtiden vil have en dialog om alle de spændende tendenser indenfor kulturledelse.”
Herunder kan du se nogle af de emner der er skrevet om i den:
- Synlighed – Større synlighed offline og online.
- Sociale medier – Valg, brug og kommunikation.
- Publikum – Fokus, kommunikation og relation.
- Fundraising – Opstart, planlægning, og opbygning af ansøgningen.
- Projektplanlægning – Hvorfor og hvordan.
- Frivillige – Tilknytning, samarbejde og udbytte.
- Sponsorsamarbejde – Hvordan, hvorhenne og hvad man aldrig skal gøre.
Nogle af dem som fulgte kalenderen låge for låge fortæller her:
Jeg havde den udsøgte fornøjelse at modtage en ”kalenderlåge” fra Nadja Kalnæs på min arbejdsmail hver dag i december op til jul. Og jeg følger også hendes side ”Innovativ Kulturledelse” på Facebook. Det gør jeg, dels fordi Nadja er dygtig til kort og præcist at formulere gode råd og inspirerende historier fra det virkelige (kultur)liv; dels fordi jeg i mit daglige virke som PR- og Kommunikationsmand har mange forskellige ansvarsområder.
Jeg er således en af dem, der nyder godt af, at en som Nadja har taget sig tiden til at nedfælde alle disse gode råd og gjort dem overskuelige. For tiden er jeg eksempelvis i gang med at fundraise midler til en kommende bogudgivelse, og i den forbindelse har det været guld værd at kunne ”åbne” Nadjas vedsendte kalenderlåger, hvor hun blandt andet giver gode råd til den gode fondsansøgnings struktur og indhold. Det er min påstand, at alle, som sidder på kontor i et kulturhus, et teater eller lignende, kan nikke genkendende til en hverdag præget af ad hoc-opgaver, mange møder og kaffetørstige kreative kræfter, som elsker at snakke og fortælle røverhistorier. Det efterlader altså meget lidt tid og plads til den fordybelse, man nogen gange har brug for. I den forbindelse er det fantastisk at kunne åbne julekalenderens låge #2, #6, #17 og #20, som alle omhandler fundraising; de mange gode råd laver selvfølgelig ikke mit arbejde, men med dem som inspiration og rettesnor gør de det i hvert fald noget lettere og overskueligt.
Som kreativt redskab kan jeg derfor kun give dem min varmeste anbefaling med på vejen.
Kristian Rørbæk Thrane, PR og Kommunikation, Teatret Svalegangen
Som en nystiftet kulturinstitution har det været en utrolig inspirerende oplevelse at læse de daglige mails i Nadja Kalnæs julekalender. At opfinde en ny platform som lokal kultur iværksætter, er det fantastiske værktøjer og gode råd at få med på vejen når nye initiativer både skal innovative og kreative indenfor små budgetter. Det er derfor med kriller i maven at vi nu har
kastet os ind i arbejdet med at fundraise vores kommende aktiviteter, samt arbejde med en videreudvikling af endnu bedre sponsorpleje til glæde for vores 60 sponsorer. Med Julekalenderen som appetitvækker har vi derfor ikke kunne undgå at
investere i Nadjas E-bog. Den er for os blevet en “must have” håndbog for kulturelle iværksættere.
Henning Olsen – www.kultur5500.dk
Jeg har fulgt Nadja over nogle måneder, da jeg sidder i forskellige udfordringer, som kræver en del professionel input og det har Nadja´s hjemmeside helt klart levet op til. Jeg sidder som afdelingsleder i en tid med besparelser ud over hvad der er muligt, her har jeg brugt input og redskaber lige fra hvordan man laver et projekt med en vis succes rate, skaffer penge til aktiviteter/rejser til de ældre og ikke mindst hvordan man udvikler mulighed for kulturelle oplevelser med de ældre. Herunder hvordan man bruger de frivillige på en sober måde, til glæde for dem selv, de ældre og mig selv som arbejdsgiver. Endvidere har der været mange projekter, implementering af nye dokumentations systemer, arbejdsmetoder og meget mere med og for de ansatte, som har krævet forberedelse og alligevel har det været svært og ikke nogen stor succes.
Sidst, men ikke mindst hvordan jeg kommer videre, med mine egen musik projekter, da jeg også er udøvende jazz sanger.
Nadja favner bredt og jeg har i December måned fulgt julekalenderen, med input i 24 dage i en tid hvor jeg selv har skiftet job og ligeledes skulle skaffe job til vores jazz band.
Jeg har valgt, at “plukke” ud fra Nadja´s hjemmeside, hvad der var relevant for mig i mit liv lige nu og i fremtiden….
Bettina Fyen-Andersen
Kære Nadja Kalnæs,
Mange tak for en fantastisk julekalender! Jeg har virkelig nydt at følge med i din kalender med diverse kulturledelsesredskaber her i december. Den har givet mig mange brugbare redskaber, bl.a. om projektplanlægning, involvering af publikum og specielt en meget konkret tilgang til fundraising. Denne del af projektplanlægningen er altid svær at gå til og jeg synes med dine skemaer og “to-do-lister”, at det er blevet en del nemmere at håndtere. Jeg vil glæde mig til at anvende nogle af disse metoder i mine fremtidige kunst- og kulturprojekter.
God jul!
Mvh Sabrina Bilander
“Det har været til stor inspiration at følge Nadja Kalnæs’ Julekalender om projektledelse i kulturlivet. Den store generøsitet hvormed hun deler af sine erfaringer er motiverende i sig selv.
De forskellige emner er beskrevet levende og med masser af eksempler fra virkelighedens verden- og samtidig så kort og kontant, at det ikke bliver uoverskueligt.
I december var det som at få en daglig ”vitaminpille” af idéer, råd og ikke mindst opmuntring til at gå videre med egne projekter – og nu ligger de arkiveret som en perfekt bunke huskelister og ”action planer” lige til at tage frem ved opstarten af næste projekt.”
Signe Thorborg
“Da jeg opdagede, at det var muligt for mig, at få små hjælpende ord omkring projektledelse hver dag, via Nadja Kalnæs julekalender, slog jeg til. Jeg er ikke i gang med noget stort lige nu, men har været og vigtigst af alt – jeg VIL rigtig gerne i gang. Derfor tænkte jeg, at denne julekalender kunne være et venligt lille skub. Men det fik jeg ikke… Jeg fik et ordentlig spark med en stor tung militær støvle 🙂 For nogle af de fejl jeg før har lavet, de fejl der gjorde, at jeg har svært ved at sparke mig selv i gang igen, fordi jeg ikke følte, at jeg var god nok. At læse Nadjas opmuntrende og trin for trin julekalender hver dag i december, var en øjenåbner for mig. Især alt det gode omkring sponsor arbejde og fondsøgning, satte tankerne i sving og ikke mindst i orden.
Låge nr.14, manual til håndtering af journalister, var virkelig sjov at læse, for ih, hvor kunne jeg nikke genkendende til meget af det, for det er aldrig noget der er lykkes mig særlig godt, så efter jeg havde læst denne låge, tænkte jeg ”På med vanten, Sofie, lidt knofedt og tid er det der må til, for at blive hørt”.
Låge nr.13 er helt sikkert min yndlings låge, men kun fordi publikum betyder utrolig meget for mig, det er jo bl.a. publikum man gør det for, det er dem der skal have en på opleveren og en god fornemmelse, når de går derfra. Så det var virkelig et klap på skulderen til mig selv og samtidig en reminder om, at jeg aldrig må glemme publikum og at jeg kan gøre så meget mere for dem.
Alt i alt har Nadja Kalnæs julekalender med kulturledelsesredskaber givet mig blod på tanden, mod og ikke mindst et hav af værktøjer til mit næste projekt.
Så jeg takker og bukker og anbefaler alle, der har interesse for kulturledelse, at læse med.”
Sofie Dahlslykke Sarbo – Instruktør/bearbejder/musiklærer/Børne underholder.
Du kan downloade hele kompendiet på 53 sider GRATIS herunder.
Jeg vil blive meget glad og taknemmelig hvis du også vil dele linket til siden her med dine venner. Det vigtigste for mig er nemlig at redskaberne når så langt ud som muligt, for at have størst chance for at hjælpe så mange som muligt. – Tusind tak ! 🙂
Værs’ go
Jeg deler med dig, og du deler med dine venner – Sharing is caring 🙂